Το Σωματείο δεν έχει πολιτικό χαρακτήρα και δεν είναι κερδοσκοπικό. Λειτουργεί με βάση τον εθελοντισμό(Προσφορα στην κοινωνια -εκπαιδευσεις) και την αλληλεγγύη με σκοπό την ανάπτυξη του κλάδου της ασφάλειας και την εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Σκοπός και προσπάθεια του σωματείου είναι:
α.      Η σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των νέων εργαζομένων και καταρτιζόμενων στο χώρο της ασφάλειας και η παρότρυνσή τους σε δράσεις με σκοπό την υπεράσπιση των κοινών εργασιακών τους δικαιωμάτων, την εξασφάλιση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία μέσω της συμμετοχής στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.

β.      Η σφυρηλάτηση δεσμών μεταξύ των νέων εργαζομένων και σπουδαστών στο χώρο της ασφάλειας και της φύλαξης και των συναδέλφων των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Βαλκανικής Χερσονήσου της Ανατολικής Μεσογείου και γενικότερα των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η παρότρυνσή τους σε δράσεις με σκοπό την ανάπτυξη του κλάδου της ασφάλειας και των εργασιακών συνθηκών σύμφωνα με τη νομοθεσία, τον πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού.
γ.      Η μελέτη των προβλημάτων του κλάδου της ασφάλειας και προσπάθεια επίλυσης αυτών..
γ.      Η μελέτη και τεκμηρίωση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών προτάσεων πάνω στα εκπαιδευτικά προγράμματα, σχολεία και σεμινάρια του κλάδου της ασφάλειας και την προώθηση τους στα αρμόδια όργανα και φορείς.
δ.      Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των αρμόδιων φορέων σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και η συμμετοχή σε κινητοποιήσεις συνδικαλιστικών κινημάτων και πολιτών για δράσεις και πρωτοβουλίες προς προώθηση θεμάτων εργασιακού-κοινωνικού ενδιαφέροντος.
ε.      Η ενημέρωση και κινητοποίηση των συναδέλφων του κλάδου και ιδίως των αποδήμων και η συμμετοχή τους στην προσπάθεια για την ανάπτυξη της εργασιακής αλληλεγγύης
στ.     Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών πάνω στα προβλήματα του κλάδου.
ζ.      Η ανάπτυξη και εκτέλεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος που να αφορούν τον κλάδο και ενεργή συμμετοχή στην διαχείριση αυτών.
η.      Η ανάπτυξη και εκτέλεση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την κατάρτιση των νεοεισερχόμενων στον κλάδο, καθώς και προγραμμάτων που αφορούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου.
θ.      Η εξεύρεση κατάλληλων χώρων, πέρα της καταστατικής έδρας, σε άλλους νομούς εντός της Ελλάδας για την στέγαση των σκοπών του σωματείου.
ι.      Η συμβολή στην αναπτυξιακή εκπαίδευση των συναδέλφων του κλάδου σε όλες τις χώρες σε συνεργασία με αντίστοιχα σωματεία και οργανώσεις εργαζομένων του κλάδου που εδρεύουν στις χώρες αυτές.
ια.     Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την παροχή αναπτυξιακής βοήθειας σε συναδέλφους όλης της χώρας που προσπαθούν να αναπτύξουν επαγγελματική δραστηριότητα, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού τους επιπέδου και των συνθηκών στους χώρους εργασίας.
ιβ.     Η οικοδόμηση και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και η διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των δύο φύλλων μεταξύ των εργαζομένων του κλάδου.
ιγ.     Η συμβολή στην ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων του κλάδου και η διασφάλιση του δικαιώματος στη μάθηση και την πνευματική πρόοδο όλων των συναδέλφων, αλλά και η κατοχύρωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από πλευράς της πολιτείας.
ιδ.     Η παροχή επείγουσας ανθρωπιστικής ενίσχυσης σε μέλη του σωματείου που βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
ιε.      Η υποβοήθηση των αρμόδιων δημόσιων φορέων μέσω της διεξαγωγής κοινών ελέγχων για την τήρηση των κανόνων που διέπουν τον κλάδο.
ιστ. Η συμμετοχή σε διενέργειες επίλυσης εργατικών διαφορών στα πλαίσια της συμφιλιωτικής διαδικασίας μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας και του Υπουργείου Εργασίας όπως αυτά ισχύουν σήμερα, ή όπως θα τροποποιηθούν στο μέλλον.
ιζ. Η συμμετοχή σε τριμερείς επιτροπές καθώς και σε επιτροπές διαιτησίας, που θα έχουν ως σκοπό την επίλυση προβλημάτων του κλάδου, ανάπτυξης του κλάδου και δημιουργίας κλίματος εργασιακής ειρήνης

Μέσα προς εκπλήρωση των άνω σκοπών ορίζονται μεταξύ άλλων:

α.      Η διενέργεια πρωτοτύπων εκδόσεων πάσης φύσεως εντύπων (βιβλίων, φυλλαδίων, περιοδικών, εφημεριδών, ημερολογίων, καρτών) ή η επιμέλεια της εκτυπώσεως και κυκλοφορίας τούτων, η πώληση ή και η δωρεάν παραχώρηση αυτών.
β.      Η προώθηση και διάδοση πρωτότυπων εργασιών σχετικών με τους σκοπούς του σωματείου.
γ.      Η προώθηση της συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης, με άλλους φορείς, καθώς και η οργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών, η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, χοροεσπερίδων και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων με κοινωνικό, πολιτιστικό και φιλανθρωπικό περιεχόμενο, για την επιμόρφωση και ψυχαγωγία των μελών και την προβολή και στήριξη των σκοπών του Σωματείου.
δ.      Η ανάπτυξη και εκτέλεση διακρατικών προγραμμάτων με οργανώσεις και φορείς άλλων χωρών για την πραγματοποίηση των σκοπών του σωματείου.
ε. Η συνεργασία με όλους τους παρόμοιους συλλόγους στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των ημεδαπών σωματείων και αλλοδαπών σωματείων και ιδίως ομοσπονδιών, Δημοσίων Φορέων και Αρχών του κράτους.
στ.     Η πρόσκληση, η φιλοξενία σωματείων του εξωτερικού και συνδικαλιστικών φορέων με σκοπό την ουσιαστική ανάπτυξη του κλάδου της ασφάλειας και επίλυση των προβλημάτων που έχουν σχέση με αυτή, ή και τη συνεργασία τους σε θέματα που από κοινού τους αφορούν.